Kost

Här kommer jag att lägga upp särskild information för er som är intresserade av vilken kost som kan vara lämplig att äta när man har MS. 
Lax med sallad och rotsellerisoppa

Först några bra länkar om kost och hälsa: 
Dr Terry Wahls diet for MS
Kostdoktorn 
Marias blogg om MS, Kost och Motion
Nutrilite

Efter att ha träffat dietisten som ingår i det rehabiliteringsprogram som jag nu ska genomgå, förstår jag att det till stor del utgår från den kost som Dr Terry Wahls rekommenderar, dvs s.k. stenålderskost, eller paleo (se länk ovan). Det man framförallt tagit fasta på är att kosten ska vara anti-inflammatorisk. 

Idag, torsdag 28 feb, den fjärde dagen i Polen, är första dagen som jag kommer att följa kostprogrammet fullt ut, eftersom köket inte hunnit med att införskaffa alla ingredienser som dietisten skrivit in i recepten.

Skillnader mot den kost jag normalt äter:
Den här kosten innehåller lite mer kolhydrater än jag är van, tex hirs, linser, quinoa, rotfrukter och 2 färska frukter/dag. Istället har man helt uteslutit alla mjölkprodukter och även ägg och fläskkött. Nötkött en gg/veck. Fisk 4 ggr/v. 


 Kaffe och choklad är BIG NO, NO! Som tur är har jag sedan några månader tillbaka bytt ut kaffet mot grönt te, så det är inga problem. Den 85%-iga chokladen jag tog med mig får jag väl skänka till personalen...



Jag kommer att lägga upp en lista på "förbjudna" saker... :)




Tanken här är alltså att äta mat som är antiinflammatorisk, vilket förstås är viktigt när man har MS men även vid andra inflammatoriska processer i kroppen. Spännande att se hur den här kosten påverkar välmåendet och vikten, i förhållande till den kost jag äter sedan tidigare, som är närmare LCHF.

Jag är inte överens med dietisten om precis allt, men i stort tänker vi lika och jag kör All-In och provar den här kosten fullt ut nu! Inget fusk, så får vi se vad det ger för resultat.

Här nedan följer ett exempel på en måltid:

Förrätt: Tomat, gurka, rädisor, groddar och ruccola

Varmrätt: Lax och sparris och blandade gröna blad

Dessert: Grapefruktklyftor


+ Mycket rent vatten och
några koppar grönt te
varje dag




2 kommentarer:

  1. Det låter rätt klokt!
    Men, jag har självklart några frågor.

    - Kött en gång i veckan och fisk fyra gånger i veckan. Är kosten mest vegetarisk? Vad får ni de andra 9 målen mat i veckan (förutsatt att man äter lunch och middag varje dag)?

    - Inga ägg eller fläskkött. Har de förklarat varför? Har hört att äggvitor och kyckling inte ska vara så bra. Spännande.

    - Inget kaffe eller choklad. Har tyvärr också kommit till insikt med detta, men ej provat att utesluta det. Kanske får lov att göra det....

    - Hirs, rotfrukter och frukt. Helt Ok. Jag äter mycket rotfruktet och någon frukt då ch då. Barnen äter frukt varje dag och dottern, som älskar gröt, äter hirs- eller bovetegröt ibland.

    Ser ut att vara riktigt härlig mat och lyxigt!
    Där kommer du att ha det riktigt bra.

    SvaraRadera
  2. Hej Maria! Kul med dina kommentarer! Jag kommer att prata mer med dietisten under de närmaste dagarna. Vi hade en snabb genomgång första dagen (dessutom på engelska!) och jag har också en del frågor kvar. Att inte äta fläsk tror jag handlar om att grisar ofta är uppfödda på spannmål och annat "skräp". Nötköttet vi äter ska självklart komma från gräsätande kor. Ägg menar hon att många är allergiska mot, och att det är en allergi som påverkar immunsystemet. men man börjar strikt och just ägg kan man prova lägga till efter ca 6-8 veckor. Mycket av kosten kommer att vara vegetarisk, helt rätt gissat. Tex idag fick vi sellerisoppa med hirs. Amaranth är nåt som ska ingå i många rätter... är det nåt du känner till? Jag har googlat och det ser ut att vara en lilablommande glutenfri växt, som man äter fröna från. Spännande med lite nyheter! Och som du säger, att få dem serverade så här känns jättelyxigt!

    SvaraRadera